Contractor Talk - Professional Construction and Remodeling Forum banner

Czarna lista złych klientów

95K views 94 replies 67 participants last post by  JenniferTemple  
#1 ·
Nie wiem, czy byłoby to legalne, ale konsumenci mają zasoby, aby sprawdzać wykonawców i sprawdzać, czy są jakieś skargi przeciwko nim. Byłoby miło, gdyby wykonawcy mieli zasoby do sprawdzania potencjalnych klientów. Prowadzę własną działalność od lutego 2001 roku. Przez cały ten czas miałem szczęście pracować dla rozsądnych ludzi, ale w końcu trafiłem na klienta z piekła rodem. Chciałbym skręcić im karki, ale przyszło mi do głowy, że gdyby istniała czarna lista złych klientów i związanych z nimi historii grozy, jako wykonawcy mielibyśmy zasób, aby uniknąć kłopotów lub przynajmniej się wyładować.

#2 ·
The Better Consumer Bureau (BCB):laughing:

Państwo Johnson
123 Nowhere Rd
Bumtuck Idaho

Otrzymali 8 kosztorysów na remont łazienki (01-08 czerwca 2007)
Szacunkowa liczba godzin w domu: 8
Zadane pytania: 1 milion
Otrzymane układy: 2
Zmarnowany gaz: 40 $
Zmarnowany czas na telefon: 8 godzin
Podpisane umowy: 0
Powód: Zebrali wszystkie informacje, poszli do Home Depot, kupili materiały i zatrudnili syna (informatyka) do dokończenia pracy.

0 gwiazdek
Status: Czerwony alert (Czarna lista).

Witamy na forum. 90% naszych postów to skargi. Z czasem znajdziesz wiele rozwiązań, jak sobie z nimi radzić. Są tu dobrzy ludzie...po prostu trzymaj się z dala od sekcji P&R:laughing:

#3 ·
Mamy to już i nazywa się to, czy jesteś gotowy, wszyscy już jesteśmy członkami... Biura informacji kredytowej. Experian, TransUnion i Equifax to 3 główne. Było sporo stron internetowych typu BCB i każda z nich została zamknięta przez typów szumowin, którzy zostali opublikowani i odkryci, a właściciele strony zostali pozwani. Jedna, która przychodzi mi do głowy, to "IhateDeadBeats.com", która, jak sądzę, nie jest już w użyciu.

#5 ·
Znam gościa, który wykonał pracę... klient zaczął mu mówić, że nie ukończył pracy, odmówił zapłaty, mimo że miał podpisany kontrakt.
Klient próbował zadzwonić do inspektora, aby stwierdzić, że były dodatkowe prace, inspektor odczytał, na co została wydana zgoda i poprawił ją, ale ona nadal odmawiała zapłaty.
Dzwonił kilka razy w okresie 3 miesięcy, ona nigdy nie oddzwaniała, on również szuka pomocy prawnej.
Pewnej nocy dla zabawy wpisuję jego imię w wyszukiwarkę internetową, aby zobaczyć, gdzie jego strona się plasuje... pojawia się na liście Angies.
Klient umieścił go jako oszustwo, podał Angies złe dane kontaktowe, więc nie mogli się z nim skontaktować, aby obalić zarzuty.
Skontaktował się z Angie i dostał wymówkę, mimo że wyjaśnił, że jego praca została podpisana, a ona go oszukała, a nie na odwrót.
Jego nazwisko wciąż tam jest.

#6 ·
harmonogramy płatności

Jednym ze sposobów, w jaki się chroniłem, jest planowanie płatności tak, aby praca nigdy nie wykraczała daleko poza płatności. Popełniłem błąd w tej pracy, pozwalając, aby praca zaszła za daleko przed odebraniem pieniędzy. Zaufanie to zła praktyka biznesowa. Zauważyłem, że klienci wykorzystują płatności, aby wyciągnąć od ciebie dodatki. Zanim przekażą czek, proszą o przysługi. Nie mam nic przeciwko robieniu małych rzeczy, ale czasami może to być dość irytujące. Czasami małe rzeczy nie są małe. Na przykład po usunięciu kompresora, gwoździarki, piły stołowej i innych ciężkich narzędzi z pracy, a ktoś chce, żebyś zrobił mały dodatek, który wymaga powrotu tych przedmiotów. Jeśli praca jest na trzecim lub czwartym piętrze, to potęguje problem. W każdym razie dziękuję za odpowiedzi. Jestem nowy na tym forum, ale mam nadzieję, że w przyszłości skorzystam z wiedzy tutaj. Nigdy nie przestaję uczyć się nowych rzeczy w tym biznesie.

#7 ·
Jednym ze sposobów, w jaki się chroniłem, jest planowanie płatności tak, aby praca nigdy nie wykraczała daleko poza płatności. Popełniłem błąd w tej pracy, pozwalając, by praca zaszła za daleko, zanim odebrałem pieniądze. Zaufanie to zła praktyka biznesowa. Zauważyłem, że klienci wykorzystują płatności, aby wyciągnąć od ciebie dodatki. Zanim przekażą czek, proszą o przysługi. Nie mam nic przeciwko robieniu małych rzeczy, ale czasami może to być dość irytujące. Czasami małe rzeczy nie są małe. Jak po usunięciu kompresora, gwoździarki, piły stołowej i innych ciężkich narzędzi z pracy, a ktoś chce, żebyś zrobił mały dodatek, który wymaga powrotu tych przedmiotów. Jeśli praca jest na trzecim lub czwartym piętrze, to pogarsza sprawę. W każdym razie dziękuję za odpowiedzi. Jestem nowy na tym forum, ale mam nadzieję, że w przyszłości wykorzystam tutaj trochę wiedzy. Nigdy nie przestaję uczyć się nowych rzeczy w tym biznesie.
Zainteresuje Cię wątek "Zadatek".
Uważaj tylko, żeby się nie zdenerwować, najwyraźniej istnieją różne perspektywy etyczne w zależności od tego, skąd pochodzisz.

#9 ·
Moja niezłomna zasada: nigdy, przenigdy nie używam własnych pieniędzy do płacenia za pracę. Zawsze bądź na równi lub z przodu z płatnościami. Oczywiście w stanach takich jak Leftafornia może to nie być możliwe ze względu na ingerencję rządu. Wypłaty z pożyczek mogą również rzucać kłody pod nogi. W takich przypadkach po prostu pozostań tak blisko równości lub z przodu, jak to możliwe.

#10 ·
Problemem są jednodniowe lub dwudniowe zlecenia, czy zamierzasz poprosić klienta o zaliczkę w porze lunchu, ponieważ praca jest w połowie wykonana? Czasami musimy podejmować ryzyko. Zazwyczaj otrzymuję zaliczkę w wysokości około 30%, a większość zleceń trwa tylko jeden dzień, czasami dwa. Więc jeśli nie mam 300% marży, zawsze będę wydawał własne pieniądze na wykonywanie zleceń, a potem modlił się, żeby nie zostać oszukanym.

Oszukują mnie około raz w roku. W zeszłym roku zostałem oszukany trzy razy, ale W TYM MIESIĄCU w końcu udało nam się wynegocjować z dwoma z nich, nie otrzymałem pełnej zapłaty. Właściwie straciłem pieniądze, ale otrzymując coś zapłaconego, straciłem mniej pieniędzy... plus nie mają gwarancji, więc to jedyna nagroda pocieszenia, jaką mam.

Ale tak naprawdę wszystko, co możemy zrobić, to korzystać z biur informacji kredytowej, i tak, każdy może sprawdzić zdolność kredytową. Kosztuje to około 15 dolarów. Poproś ich o podpisanie dokumentu, w którym stwierdzają, że możesz to zrobić, lub dołącz go jako standardową linię w swoich umowach. Wyjaśnij im, że zasadniczo udzielasz im pożyczki w trakcie pracy i po prostu musisz upewnić się, że są w stanie ją spłacić.

Właściwie nie potrzebujesz nawet ich pozwolenia. Chodzi mi o to, że dzięki internetowi możesz dowiedzieć się wszystkiego o każdym.

Możesz również skontaktować się z urzędnikiem sądu i sprawdzić, czy toczą się przeciwko nim jakieś aktualne bitwy prawne lub wyroki. Metoda postępowania będzie się różnić w zależności od sądu.

Mimo że możemy dołożyć wszelkich starań, od czasu do czasu zostaniesz oszukany, więc wszystko, co naprawdę możesz zrobić, to upewnić się, że pobierasz wystarczającą opłatę, aby mieć trochę oszczędności, które pomogą ci, gdy to się stanie, zasadniczo wliczyć to w swój wynik końcowy, rozkładając koszty dla tych, którzy nie płacą, na tych, którzy płacą, abyś nie musiał płacić... i mieć pisemne zasady, których przestrzegasz za każdym razem dla każdego klienta.

Na przykład daję wielu swoim klientom okres karencji wynoszący około 7 dni po zakończeniu pracy, chyba że mam złe przeczucia. Po prostu wysyłamy/wysyłamy e-mailem/faksem fakturę i dajemy im 5-7 dni przed terminem płatności. W dniu płatności wysyłamy/wysyłamy e-mailem/faksem kolejną fakturę, ale tym razem dołączamy formularz autoryzacji karty kredytowej (na wypadek, gdyby źle zaplanowali budżet i boją się do tego przyznać). Jeśli kilka dni później nic nie otrzymamy, dzwonimy do nich i wysyłamy list przypominający.

Zazwyczaj w tym momencie wiesz, czy otrzymasz zapłatę, czy nie. Jeśli nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi, rozważ następny krok. Lubię prosić mojego księgowego, żeby zadzwonił za mnie, brzmi ważnie i oficjalnie. Poza tym jest bezstronny i zawsze był w stanie odebrać, jeśli dana osoba chce z nim porozmawiać.

Nawet przy wszystkich obowiązujących zasadach, od czasu do czasu się to zdarzy.

#11 ·
W mojej umowie znajduje się klauzula, która mówi o płatności po zakończeniu. Mówi również, że jeśli nie otrzymałem pełnej zapłaty w ciągu 5 dni od zakończenia, gwarancja jest nieważna. Wyklucza drobne rzeczy, takie jak regulacje i tym podobne. Niestety, kiedy to się dzieje, ludzie myślą, że warunki umowy dotyczą tylko mnie, a nie ich. Od czasu do czasu wysyłam do klienta list unieważniający gwarancję z powodu opóźnionej płatności lub niedopłaty (byłbyś zdumiony, jak wiele osób uważa, że ​​z jakiegoś powodu zostało oszukanych, ale tak naprawdę chcą tylko 100 lub 200 dolarów z ceny). Widziałem, jak dzwonili w panice z tego powodu. Mówię im, że powinni zapłacić, gdy zostaną o to poproszeni, lub zapłacić pełną kwotę. Od czasu do czasu otrzymuję czek pocztą na "zaległe saldo". Więc uprzejmie przywracam gwarancję.

Miałem jednego kilka lat temu, który zapłacił po 4 miesiącach. Zadzwonił rok później z powodu poluzowanej śruby na zawiasie bramy. (Można to było naprawić za pomocą pensa jako śrubokręta). Powiedziałem mu, że to naprawię... za 4 miesiące!

#12 ·
Zastanawiam się, czy wykonawcy mogą dołączyć do biura kredytowego?:eek: Jeśli tak,

możemy zgłaszać wszystkie niezapłacone lub spóźnione płatności. Zanim

pozwolimy klientom wypełniać umowy, moglibyśmy poprosić ich o wypełnienie arkusza dla raportu kredytowego,

takiego jak te dziwne nowe podania o pracę, które teraz sprzedają.

Następnie, za każdym razem, gdy sprawdzamy ich raport kredytowy, moglibyśmy zwrócić szczególną uwagę na płatności dokonane na rzecz wykonawców.:clap:

#14 ·
złap ich wcześnie....

Po tym, jak miałem kilku klientów, którzy stali się trudni w płaceniu lub po prostu bardzo trudni we współpracy, przypomniało mi to starą metodę włóczęgów, polegającą na pokazywaniu innym włóczęgom, którzy byli hojnymi ludźmi, a którzy byli podli lub dzwonili po policję. Musisz zdać sobie sprawę, że działo się to podczas kryzysu i wielu, wielu mężczyzn było bez pracy i po prostu próbowało znaleźć kanapkę lub jakąś prostą pracę. Zostawiali znak następnemu facetowi, który się pojawił, pisząc na krawężniku, skrzynce pocztowej lub przednim stopniu, który oznaczał usposobienie właścicieli. Jeśli byli hojni i życzliwi, rysowali jeden symbol, może koło... jeśli byli podli i nieżyczliwi, może kwadrat lub trójkąt.
To dało następnemu facetowi ostrzeżenie o ich nadchodzącym spotkaniu... Co powiesz na opracowanie takiego systemu, aby powiedzieć, czy klient jest godny zaufania, czy nie, czeki nie są dobre lub nie dotrzymują słowa. W tej chwili nie mamy na czym polegać, poza ślepym szczęściem i zaufaniem.
Joe.

#15 ·
Legalne jest prowadzenie czarnej listy

Sekcja 230 Ustawy o przyzwoitości w komunikacji stanowi, że właściciele stron internetowych, takich jak fora, nie ponoszą odpowiedzialności prawnej za treść na swojej stronie.

Możesz z łatwością stworzyć forum, na którym możesz dyskutować o złych klientach i nie ponosić żadnych konsekwencji prawnych.

#16 ·
Nie wiem, czy byłoby to legalne, ale konsumenci mają zasoby, aby sprawdzać wykonawców, aby zobaczyć, czy mają jakieś skargi przeciwko nim. Byłoby miło, gdyby wykonawcy mieli zasoby do sprawdzania potencjalnych klientów. Jestem samozatrudniony od lutego 2001 roku. Przez cały ten czas miałem szczęście pracować dla rozsądnych ludzi, ale w końcu stanąłem naprzeciw klienta z piekła rodem. Chciałbym skręcić im karki, ale przyszło mi do głowy, że gdyby istniała czarna lista złych klientów i związanych z nimi historii grozy, jako wykonawcy mielibyśmy zasób, aby uniknąć kłopotów lub przynajmniej się wyładować.
Bez żartów, podoba mi się ten pomysł! Powinno być coś w rodzaju sprawdzania klientów. Miałem już kilku. Czy ktoś może dowiedzieć się czegoś o raporcie kredytowym?
Tak, ja też mam tylko jednego ZŁEGO klienta, który chce dostać zapłatę za spalenie jego domu???....................................................................................................................Tylko żart!:whistling

Rick:thumbup:

#17 ·
Można się spodziewać jednego lub dwóch złych klientów rocznie.
Są tam jakieś prawdziwe szumowiny.

Przedstawię rachunek nie więcej niż kilka razy, potem staje się to kwestią malejących zysków.
Najlepiej iść dalej i zostawić za sobą złe rzeczy.

Duże zlecenia?
To coś innego.
Harmonogramy płatności powinny być zawarte w umowie, a praca powinna zostać natychmiast wstrzymana, jeśli płatność nie jest zgodna z harmonogramem.

Niestety, korzystanie z systemu sądowego jest obecnie częścią prowadzenia działalności gospodarczej.
Bądź po stronie prawa i bądź pierwszy.
r

#19 ·
Nie wiem, czy byłoby to legalne, ale konsumenci mają zasoby, aby sprawdzać wykonawców, aby zobaczyć, czy mają jakieś skargi przeciwko nim. Byłoby miło, gdyby wykonawcy mieli zasoby do sprawdzania potencjalnych klientów. Prowadzę własną działalność od lutego 2001 roku. Przez cały ten czas miałem szczęście pracować dla rozsądnych ludzi, ale w końcu stanąłem naprzeciw klienta z piekła rodem. Chciałbym skręcić im karki, ale przyszło mi do głowy, że gdyby istniała czarna lista złych klientów i związanych z nimi historii grozy, jako wykonawcy mielibyśmy zasób, aby uniknąć kłopotów lub przynajmniej się wyładować.
Powinna istnieć również sekcja dotycząca generalnych wykonawców, których należy unikać.

#25 ·
w JLC

WaffleFace,

Tak, istnieje strona, na której można wyszukiwać i przekazywać opinie o klientach. Nazywa się Business Beware. Jest dla wszystkich firm, ale szczególnie dla wykonawców.
To właśnie dostało wzmiankę w bocznym pasku w majowym wydaniu Journal of Light Construction, str. 15. Mówi: Członkostwo kosztuje 5 USD rocznie... Zasady dotyczące zniesławienia nadal obowiązują... bądź "bardzo ostrożny przy publikowaniu informacji".
Czasami po prostu trzeba coś z siebie wyrzucić. Może być bezpiecznie, jeśli powiesz prawdę?
Jim

#23 ·
To w sumie dobry pomysł. Ale jakoś myślę, że satysfakcja byłaby krótkotrwała. Lepiej po prostu iść dalej i przejść do następnego klienta. Zbyt dużo czasu straconego na przegranych sprawia, że ​​sam jesteś przegranym.
Bądź profesjonalistą i ciesz się życiem.

#24 ·
Po przeczytaniu tego wątku trochę poszukałem i znalazłem tę stronę internetową firmy morskiej, która ma listę swoich "dead beats" :thumbup:

perfmardotcom/DeadBeatsdothtm

Zabawne.

#62 ·
Prawda. A jeśli masz informacje, które są publiczne (tj. zastaw mechanika), to osoba, o której mówisz, nie ma zbyt wielu możliwości odwołania się.
Coś do sprawdzenia z prawnikiem. Wiele zapisów, które są nazywane "publicznymi", znajduje się w prywatnej sieci i nie oznacza to, że są one swobodnie dostępne dla każdego anonimowo (tj. nie można ich przeszukiwać przez nikogo w sieci).

Wykroczenia są publiczne. Witryna sądu stanu Waszyngton pozwalała wcześniej na wyszukiwanie według rodzaju wykroczenia i nazwy. Na przykład, wpisując imię i nazwisko znajomego w formularzu zapytania, zwracałoby wszystkie rodzaje wykroczeń, które otrzymał, przestępcze, drogowe i wykroczenia w stanie Waszyngton. Te zapisy są nadal "publiczne", ale istnieją ograniczenia użytkowania. Ze względu na obawy dotyczące prywatności nie są już dostępne w tym formacie.

Nadal można udać się do sądu i uzyskać odpowiednie zapisy, ale nie powstrzymuje to sądu przed wymaganiem od wnioskodawcy podania informacji i upublicznieniem "kto zażądał zapisów?".

Oto haczyk. Istnieje lista Angie i wiele innych witryn, w których właściciel domu może ocenić wykonawcę. Ale jeśli spróbujemy stworzyć witrynę, w której oceniamy właściciela domu, możemy mieć problemy? Jak Angie's List uchodzi z tym, co robi?
Jest to ogólnie rzecz biorąc źle widziane i z pewnością uważam, że jest to sprzeczne z etyką zawodową. Pacjenci mogą również zamieszczać recenzje lekarzy, ale ich odpowiedź nie może naruszać HIPAA.

Jeśli uważasz, że możesz publicznie wzywać klientów do problemów z płatnościami, dlaczego wierzyciele nie mieliby możliwości publikowania twoich spóźnionych płatności, zaległości itp.? HIPAA chroni twoje informacje zdrowotne, ale dlaczego dostawcy nie mieliby możliwości publikowania pacjentów z zaległymi kontami?

Dla pracowników służby zdrowia twoje stwierdzenie "ale ubezpieczenie miało za to zapłacić" za usługi, które świadczą na twoim ciele, jest na równi z "ale moja żona miała zapłacić za drugą połowę" za usługi, które świadczysz na ich domu.

Czy powinni indeksować i upubliczniać wszystko o twoim zaległym koncie, aby ludzie mogli cię wyszukać i dowiedzieć się, że "Jan Kowalski, data urodzenia z adresu, ma 15 355 dolarów niezapłaconego długu wobec kliniki medycznej xyz"? Nawet jeśli nie naruszyłoby to prawa, z pewnością jest to niesmaczne.

Wielu wykonawców używa "SKRZYNKI POCZTOWEJ", aby nie publikować swojego adresu domowego.
Ale czy właściciel firmy głosuje? Kto jest właścicielem firmy, jest publiczny.
Czy ta osoba głosuje? Jeśli tak, adres można uzyskać z rejestracji wyborców, rekordu publicznego.

Czy jest żonaty? Akt małżeństwa jest publiczny.
Czy przypadkiem jest pracownikiem państwowym? Co robi i ile zarabia? To też jest publiczne, ale wymaga złożenia wielu wniosków do różnych obszarów agencji publicznych, aby to wszystko uzyskać.

Jak by ci się podobało, gdyby ktoś stworzył witrynę, aby to wszystko było dostępne od razu za pomocą jednego kliknięcia?

#31 ·
Oto problem. Istnieje lista Angie i wiele innych stron, na których właściciel domu może oceniać wykonawcę. Ale jeśli spróbujemy stworzyć stronę, na której oceniamy właściciela domu, możemy mieć kłopoty? Jak Lista Angie uchodzi z tym, co robią? Jestem hydraulikiem Service Plumber, co oznacza, że ​​jestem podwykonawcą dla wielu innych hydraulików. Niektórzy z nich odbierają telefony z listy Angie, a właściciele domów zawsze dzwonią do właściciela sklepu, który reprezentuję, z groźbą w stylu „Jeśli nie obniżysz ceny, wystawię ci złą recenzję” Lub jak stwierdził autor tego wątku, jego kolega został oszukany i nigdy nie otrzymał zapłaty od właściciela domu, ale właściciel domu i tak zniesławił wykonawcę na stronie.

Miałem kilku ludzi, którzy zatrudnili mnie do wykonania pracy i nie mieli zamiaru nam płacić. W jednej pracy właściciel nieruchomości na wynajem pojawił się, pokazał mi, co trzeba zrobić i kazał mi zadzwonić, gdy skończę. Zadzwoniłem, kiedy skończyłem, powiedział, że jest zajęty, żebym zostawił rachunek najemcy, a on wyśle ​​czek. Oczywiście nigdy nie nadszedł czek i zmienił numery telefonów. Po prostu założyliśmy hipotekę na jego własność. Inni wystawili nam czek, wszyscy zadowoleni z wykonanej przez nas pracy, tylko po to, by otrzymać go z powrotem NSF lub STOP PAYMENT. Ponownie, w tych przypadkach zadziałały na nas zastawy na nieruchomościach.