Contractor Talk - Professional Construction and Remodeling Forum banner

Rdzewiejące ramy w witrynach sklepowych

1K views 24 replies 14 participants last post by  sean2025  
#1 ·
Wymieniłem kilka płytek podłogowych w dużym kompleksie biurowym i teraz chcą, abym podjął się bardzo dużego zadania i potrzebuję rady. Jest 12 budynków, każdy z 4 do 6 lokalami. Wszystkie drzwi mają stalowe ramy z oknami po każdej stronie.

Większość z nich rdzewieje i chcą, abym usunął rdzę i przemalował. Nie byłoby to wielkim problemem, gdyby nie małe plamki tu i ówdzie, które całkowicie zardzewiały. Największy otwór, jaki znalazłem, miał około 1/8 "x 1".

Myślę o usunięciu rdzy i farby z dotkniętych obszarów i użyciu Bondo do wypełnienia dziur i pęknięć. Nie mam dużego doświadczenia z Bondo i chciałbym znaleźć coś, co ułatwi wykonanie zadania.

Jakieś pomysły lub uwagi?
Image

Każda pomoc jest bardzo mile widziana. Dzięki.

#2 ·
Chciałbym mieć bardziej produktywny wkład, ale cały rdzę trzeba usunąć, aby się nie pojawiła ponownie.

Cała rdza samoczynnie się utlenia. Jeśli jest obecna, rozprzestrzeni się sama. Kiedy widzisz, że po pomalowaniu wychodzi spod farby, głównie. Nie jest to wynik obróbki powierzchni, która rozpada się z powodu pogody itp.

Może ktoś ma inne uwagi lub z sieci. Po prostu próbuję pomóc Ci być przygotowanym.

#9 ·
Myślę o tarczach listkowych i/lub szlifierce oscylacyjnej, aby usunąć rdzę z łatwo dostępnych miejsc. Jakieś sugestie dotyczące pracy nad wewnętrznymi narożnikami?
Wyjaśniłem klientowi, że przed gruntowaniem/malowaniem potrzebne jest dużo przygotowań. Wykonałem już trzy małe zlecenia za 150-375 dolarów dla tego faceta i za każdym razem dał mi 100 dolarów napiwku. Mówi, że napiwki były spowodowane tym, że jest bardzo zadowolony z mojej pracy i profesjonalizmu w porównaniu do innych ludzi od utrzymania, których używał w przeszłości.
Nie będę licytować tej pracy, ponieważ nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, ile dziur i pęknięć będę musiał wypełnić. Wierzę, że w tym momencie ufa mi na tyle, aby wykonać pracę na zasadzie koszt plus. Myślę, że jakość jest ważniejsza od kosztów w tym kompleksie. Chcę tylko znaleźć najłatwiejszy sposób na usunięcie rdzy i wypełnienie pęknięć.

#15 ·
Narzędzie wielofunkcyjne z głowicą szlifierską.
Papier trójkątny na rzep o gradacji 36 i wyższej

Szlifierka taśmowa 3x18 i szlifierka talerzowa do bardziej otwartych obszarów.

Tania tokarka do drewna, płaskie, okrągłe.
Naprawdę zeskrobać w rogach.
Szlifierka, aby utrzymać je ostre.

Można używać narzędzi tokarskich z owiniętym papierem ściernym do nietypowych kształtów.
Istnieją wielofunkcyjne głowice o nietypowych kształtach z papierem ściernym, ale to może być dla nich za dużo.
Dzięki. Nigdy bym nie pomyślał o narzędziach tokarskich. Świetny pomysł

#13 ·
Dużo dobrych pomysłów. Dodam, że wielofunkcyjna głowica szlifierska świetnie sprawdza się w narożnikach, ale zawsze zmniejszam prędkość, wydaje mi się, że dzięki temu farba nie topi się na podkładce i się nie klei, a rogi papieru i podkładki działają znacznie dłużej. Dobrym pomysłem jest też posiadanie dodatkowych podkładek pod ręką, krawędzie zużywają się zaskakująco szybko.

Inna myśl, właśnie zacząłem używać niektórych z tych podkładek na szlifierce kątowej do usuwania rdzy z mojej ciężarówki i były zaskakująco skuteczne, chociaż nie wiem, jak poradziłyby sobie z malowanymi powierzchniami. Myślę, że Wagner ma narzędzie do usuwania farby z podobną podkładką.

#18 ·
Dużo dobrych pomysłów. Dodam, że głowica szlifierska narzędzia wielofunkcyjnego świetnie sprawdza się w narożnikach, ale zawsze nieco zmniejszam prędkość, wydaje się, że dzięki temu farba nie topi się na podkładce i jej nie zapycha, a narożniki papieru i podkładki działają znacznie dłużej. Dobrym pomysłem jest również posiadanie zapasowych podkładek, krawędzie zużywają się zaskakująco szybko.

Jeszcze jedna myśl, właśnie zacząłem używać niektórych z tych podkładek na szlifierce kątowej do usuwania rdzy z mojej ciężarówki i były zaskakująco skuteczne, chociaż nie wiem, jak poradziłyby sobie z malowanymi powierzchniami. Myślę, że Wagner ma narzędzie do usuwania farby z podobną podkładką.

Używałem tego typu podkładek wcześniej i pamiętam, że działały bardzo dobrze, ale dość szybko się zużywały. Przetestowałem miejsce za pomocą ściernicy listkowej na mojej szlifierce i działała całkiem dobrze. Zrobię porównanie side-by-side i zobaczę, która działa najlepiej i najdłużej.

#14 ·
Miałem starą skuter śnieżny i zaczął się naprawdę rdzewieć na przednich nartach, użyłem wiertarki obrotowej i szczotki drucianej, a potem pomalowałem je por 15, zamieniło rdzę z powrotem w stal i wyglądało pięknie przez co najmniej pięć lat, potem je sprzedałem.

#17 ·
Miałem starą skuter śnieżny i zaczął się naprawdę rdzewieć na przednich nartach, użyłem wiertarki obrotowej i szczotki drucianej, a potem pomalowałem je por 15, zamieniło rdzę z powrotem w stal i wyglądało pięknie przez co najmniej pięć lat, potem je sprzedałem.

Jest również wrażliwy na promieniowanie UV, więc trzeba by go przemalować.

View attachment 583263
Dzięki. Nigdy nie słyszałem o tym produkcie. Niestety nie mogę go znaleźć w żadnym innym kolorze niż czarny, a te ramy są bardzo jasne, więc może potrzeba zbyt wielu warstw, aby pokryć czarny. Przeprowadzę eksperyment.

#22 ·
Wymieniłem kilka płytek podłogowych w dużym kompleksie biurowym i teraz chcą, abym podjął się bardzo dużej pracy i potrzebuję rady. Jest 12 budynków, każdy z 4 do 6 jednostkami. Wszystkie drzwi mają stalowe ramy z oknami po obu stronach.

Większość z nich rdzewieje i chcą, abym usunął rdzę i przemalował. Nie byłoby to wielkim problemem, z wyjątkiem małych plam tu i ówdzie, które całkowicie zardzewiały. Największy otwór, jaki znalazłem, miał około 1/8 "x 1".

Myślę o usunięciu rdzy i farby z dotkniętych obszarów i użyciu Bondo do wypełnienia dziur i pęknięć. Nie mam dużego doświadczenia z Bondo i chętnie znalazłbym coś, co jest łatwiejsze w użyciu.

Jakieś pomysły lub uwagi? View attachment 583194

Każda pomoc jest bardzo mile widziana. Dzięki.
To, co widzisz, to rdza powierzchniowa, którą można oczyścić i przemalować, oczywiście. Ale tego, czego nie widzisz, to rdza i zgnilizna po drugiej stronie ram, które można naprawić tylko przez wymianę!! Mam generalnego wykonawcę, który rutynowo przechowuje nowe ramy na zewnątrz i nieprzykryte przez miesiące, dopóki nie będą potrzebne. Nie można naprawić tej ilości rażącej głupoty.

#25 ·
W przypadku małych ognisk rdzy, takich jak opisano, przeszlifuj/usuń rdzę do czystego metalu, potraktuj ją konwerterem rdzy, a następnie wypełnij wypełniaczem metalowym epoksydowym (jak JB Weld lub PC-7) zamiast Bondo. Wypełniacze epoksydowe mocniej wiążą się ze stalą, łatwiej się szlifuje/kształtuje i znacznie lepiej sprawdzają się na zewnątrz. Po utwardzeniu wygładź papierem ściernym, zagruntuj podkładem metalowym zapobiegającym rdzewieniu i wykończ farbą zewnętrzną.