What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop? - Kitchens & Baths - Contractor Talk

What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?

 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-09-2008, 10:18 PM   #1
Registered User
 
DamonBoost's Avatar
 
Trade: HVAC
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Rewards Points: 10

What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


What size base cabinet is typically used for a 30" Gas Cooktop? I am seeing conflicting opinions online. Some say you need at least 36" to give adequate clearance between the cooktop and the inside cabinet walls, others say it is fine to use the 30" cabinet with the 30" cooktop. Which is it?
DamonBoost is offline  

Warning: The topics covered on this site include activities in which there exists the potential for serious injury or death. ContractorTalk.com DOES NOT guarantee the accuracy or completeness of any information contained on this site. Always use proper safety precaution and reference reliable outside sources before attempting any construction or remodeling task!

   

Advertisement

 

Old 07-09-2008, 10:34 PM   #2
Registered User
 
remod's Avatar
 
Trade: remod contractor
Join Date: Mar 2007
Location: S E Michigan
Posts: 17
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


If you use the 30" base you may have to notch out the ends of the cabinet.
You should be able to get the RO required from the manufactuer.

Advertisement

remod is offline  
Old 07-09-2008, 10:40 PM   #3
Registered User
 
DamonBoost's Avatar
 
Trade: HVAC
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


would i have to notch out the ends of the cabinets next to it as well?
DamonBoost is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-10-2008, 12:01 AM   #4
Member
 
lavrans's Avatar
 
Trade: General Contractor, Woodworker
Join Date: Jul 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 67
Rewards Points: 75

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


The only way to really answer your question is to know the specs on the cooktop. Most are 30" from outside of trim to outside of trim, and will fit in a 30" cabinet. What do the install instructions for the cooktop say? They will tell you clearances and RO.
lavrans is offline  
Old 07-10-2008, 01:44 AM   #5
Registered User
 
DamonBoost's Avatar
 
Trade: HVAC
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


The inside cutout for the counter top is 28.5", exactly what the inside dimensions of the cabinet would be. I have read that I can just cut a "U" Shape out to accommodate the cooktop but wanted some opinions if this was o.k. to do.

Are there any issues with heat produced by the gas cook top and its proximity to the sides of the base cabinets that will be on either side of the base cabinet. It it moreso an issue because it is gas?

The base cabinets that will be on either side will have 2 large "pots and pans drawers" in each of them, if that helps..
DamonBoost is offline  
Old 07-10-2008, 05:06 PM   #6
Registered User
 
remod's Avatar
 
Trade: remod contractor
Join Date: Mar 2007
Location: S E Michigan
Posts: 17
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


You will also need clearance for the hold down clips for the cooktop,it can be a pain with the clearance you will have to work with.
remod is offline  
Old 07-10-2008, 05:17 PM   #7
Registered User
 
DamonBoost's Avatar
 
Trade: HVAC
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


Quote:
Originally Posted by remod View Post
You will also need clearance for the hold down clips for the cooktop,it can be a pain with the clearance you will have to work with.
Clearance on the sides or front to back?

What would I do to solve this problem?
DamonBoost is offline  
Old 07-10-2008, 05:32 PM   #8
Registered User
 
remod's Avatar
 
Trade: remod contractor
Join Date: Mar 2007
Location: S E Michigan
Posts: 17
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


sides,is this a laminate countertop? if so you can notch out the cabinet on each end then attach clips to the bottom of the countertop with short screws.The cooktop unit should have a heat shield or insulation for the heat issue.Also make sure the gas shutoff valve is easy to access
remod is offline  
Old 07-10-2008, 05:38 PM   #9
Registered User
 
DamonBoost's Avatar
 
Trade: HVAC
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


gas shutoff wont be an issue as its not yet installed...

the countertop is granite..
DamonBoost is offline  
Old 07-10-2008, 05:53 PM   #10
DGR,IABD
 
mdshunk's Avatar
 
Trade: Electrical; Commercial and Residential Service
Join Date: Mar 2005
Location: Central PA
Posts: 9,683
Rewards Points: 2,002

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


Just be advised that you normally have to cut the back off the top drawer to clear the gas connector and the power cord if the base is a drawer unit. Some cooktops are worse than others, with a worse case making the top most drawer nearly unusable.
mdshunk is offline  
Old 07-10-2008, 06:05 PM   #11
Pro
 
mickeyco's Avatar
 
Trade: Squirrel Handler
Join Date: May 2006
Location: Chicago
Posts: 3,432
Rewards Points: 2,000

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


Quote:
Originally Posted by mdshunk View Post
Just be advised that you normally have to cut the back off the top drawer to clear the gas connector and the power cord if the base is a drawer unit. Some cooktops are worse than others, with a worse case making the top most drawer nearly unusable.
Excellent point, I've seen them where the flex is in the drawer getting shifted around every time the drawer is opened and closed, a safety hazard, get a sink base with a false front it's cheaper and might save you having to cut up the drawer.
__________________
Some people climb mountains. I take out the trash. But we both do it for the same reason.
mickeyco is offline  
Old 07-10-2008, 07:51 PM   #12
Registered User
 
DamonBoost's Avatar
 
Trade: HVAC
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


Quote:
Originally Posted by mdshunk View Post
Just be advised that you normally have to cut the back off the top drawer to clear the gas connector and the power cord if the base is a drawer unit. Some cooktops are worse than others, with a worse case making the top most drawer nearly unusable.
I was planning on using a range base cabinet. I was just concerned about the drawers on the base cabinets on either side of the range base. They should be ok right? Even if I had to trim off a little of the sides of those cabinets...???
DamonBoost is offline  
Old 07-11-2008, 07:00 AM   #13
Professional Remodeler
 
firemike's Avatar
 
Trade: Remodeling Contractor
Join Date: Dec 2005
Location: Southeast Michigan
Posts: 2,289
Rewards Points: 1,000

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


Yes, the drawers should be fine. As mentioned, everything will depend on the actual cooktop. I did several where the only modification to a stock drawer base cabinet was to take the top drawer and slides out, take the front off the drawer, and fasten it back to the face frame as a blank drawerfront, the rest of the drawers worked as ususal as the gas connector or electrical connector came out of the unit so it could be wired/plumbed in the missing top drawer space without interfearing with the other drawers. Only a couple times did I have a problem where it couldn't, and they were both the "economy" style cooktops.

Rarely do I have to cut the sides of the cabinet out, the tops are usually designed to fit in a stock cabient, again the problem ones are the "economy" style cooktops.
__________________
-Mike-
Falcon Contracting
Residential - Commercial
firemike is offline  
Old 07-11-2008, 08:36 AM   #14
Pro
 
Chris G's Avatar
 
Trade: Porch and Deck Builder
Join Date: May 2006
Location: Toronto
Posts: 2,096
Rewards Points: 1,210

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


You should really be asking your questions at a DIY site.
__________________
I can not emphasize how stupid I really am

http://www.vicporch.ca
Deck Fence Porch Builder Toronto
Chris G is offline  
Old 07-11-2008, 09:58 AM   #15
Registered User
 
remod's Avatar
 
Trade: remod contractor
Join Date: Mar 2007
Location: S E Michigan
Posts: 17
Rewards Points: 10

Re: What Size Base Cabinet For 30" Gas Cooktop?


Make sure the opening cut in the granite is right on as you only have about 1/2" lip on the cooktop to rest on the counter.

Advertisement

remod is offline  



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
range hood 60" above cooktop? Cache HVAC 18 07-04-2014 05:58 PM
Cabinet re-face (doors only) [email protected] Remodeling 12 01-14-2010 04:42 PM
Base Cabinet installation allsolutions Construction 16 07-23-2009 08:45 AM
Wall Base / rubber treads Tom M Flooring 11 03-08-2008 04:53 PM
vendors for oil base. mdshunk Painting & Finish Work 5 11-11-2006 08:34 PM

Join Now... It's Fast and FREE!

I am a professional contractor
I am a DIY Homeowner
Drywall Talk is for
PROFESSIONAL CONTRACTORS ONLY!

At DrywallTalk.com we cater exlusivly to professional contractors who make their living as a contractor. Knowing that many homeowners and DIYers are looking for a community to call home, we've created www.DIYChatroom.com DIY Chatroom is full of helpful advices and perfect for DIY homeowners.

Redirecing in 10 seconds
No Thanks
terms of service

Already Have an Account?